kristian

Interviju ob koncu sezone: Kristian Lee-Him

Čas objave : 06.06.16

Nazaj na novice

V letošnji sezoni so za naš klub prvič v zgodovini nastopili igralci, ki prihajajo iz Paragvaja, Martinike in Kanade. Igralci so prišli najprej na preizkusno obdobje iz akademije v Veroni, ki preizkuša mlade perspektivne igralce iz celega sveta, trener pa je selekcioniral igralce, ki so kazali dovolj kvalitete za člansko ekipo. Med njimi se je najbolj izkazal Kristian Lee-Him, 22 letni Kanadčan iz Ontaria, ki je za naš klub dosegel tudi 4 prvenstvene zadetke v drugi polovici prvenstva. S Kristianom smo opravili pogovor po koncu sezone, kjer nam je razkril kakšno je njegovo počutje v Izoli in kako ocenjuje nogometne razmere pri nas.

Starost: 22 let (8.10.1993)

Rojen: Pickering, Ontario, Canada

Izobrazba: Poslovna univerza USA (University of Buffalo)

Prejšnji klubi: university career, FC Buffalo (the NPSL league (USA)), Durham FC (League 1 in Canada).

 

1) Kako bi se na kratko predstavili?

Sem 22 letnik iz Pickeringa, Canada. Leta 2015 sem končal študij poslovne univerzitete v ZDA, takrat pa začel bolj resno načrtovati mojo nogometno kariero. Moj oče prihaja iz Trinidad in Tobaga, mama pa iz Italije. Rojen sem v Kanadi, imam pa tudi italijanski potni list, zato lahko v Evropi nastopam kot domač igralec.

2) Kako ste zadovoljni s preteklo sezono?

Zelo sem zadovoljen s svojimi predstavami. Ekipa na nekaterih tekmah ni imela sreče z rezultati, saj bi si zaslužili višje mesto na lestvici. Upam, da bo bolje naslednjo sezono.

3) Ali ste se z ekipo dobro ujeli in kakšni so bili občutki ob igranju za naš klub?

Lahko rečem, da sem ponosen, da nastopam za klub, ki ima tako bogato zgodovino. Z vsemi se dobro razumem, igralci, trenerji, upravo, gledalci... Vse je OK.

4) Kaj vas je pripeljalo v Izolo in kaj je bilo ključno, da ste se odločili ostat?

Dobil sem priložnost igranja v Veronski akademiji in ker sem si od vedno želel igranja v Evropi, sem to takoj sprejel. Zatem sem dobil možnost 10-dnevne preizkusne dobe v Izoli. Všeč mi je bilo igrišče, treningi in trenerski kader, zato sem se odločil ostati in od januarja naprej nastopam za Izolo.

5) Če primerjate kvaliteto nogometnega objekta in igrišča v Izoli z razmerami v Kanadi, kje so boljši pogoji? Katero prvenstvo se vam zdi kvalitetnejše?

Stadion in igrišče je dobro. Pogoji so zelo podobni kot  v nižjeligaških prvenstvih v ZDA in Kanadi, kjer sem prej nastopal.  Prvenstvo je kvalitetnejše kot nižjeligaška tekmovanja v Severni Ameriki. Več se dela na tehniki in podajah, v Kanadi pa je povdarek na moči.

6) Kako vam je všeč Izola kot mesto?

Izola me je navdušila. Sprehodi ob morju in sončni zahodi so čudoviti. Ljudje so prijazni in umirjeni. Vremenske razmere so idealne za nogomet, stanovanje pa sem imel blizu morja in stadiona, kar je bilo zelo priročno.

7) Ali kaj pogrešate v Sloveniji in ali se je zgodila kakšna zanimivost med vašim bivanjem?

Pravzaprav nimam velikega domotožja in ne pogrešam veliko stvari. Moja želja je bila vedno igranje nogometa v Evropi. Tudi večjih kulturnih razlik ne opazim, tako da je vse OK.

8) S kom se največ družite ob prostem času?

Mat Lopez je bil moj cimer in soigralec. Na začetku mi je pomagal osvojit nekaj osnov italijanskega in slovenskega jezika. Pri vključitvi v ekipo so mi pomagali tudi Bordon, Humar, Lalić, Ilič in Čvokič... nasplošno sem z vsemi soigralci v dobrem odnosu.

9) Katere slovenske besede ste se naučili najprej?

"Gremo" in "igra." To se največ uporablja na treningih.

10) Ali družina spremlja tvoje nastope in rezulate kluba?

Seveda. Spremljajo uradno stran in FB profil za novosti iz kluba. Zadovoljni so, da sem tukaj, tako kot sem jaz.

11) Ali menite, da imamo slovenci kakšno čudno navado/običaj? Kakšna se vam zdi hrana in cene v trgovinah?

Nisem opazil kakšnih posebnosti. Morda je le čudno, da so ob nedeljah vse trgovine zaprte. Hrana je odlična. Obožujem italijansko kuhinjo in tukaj je hrana zelo podobna italjanskim jedem, ki jih pripravljamo doma v Kanadi. Cene v trgovinah so enake ali malenkost dražje kot v Kanadi.

12) Če bi vaša družina prišla na obisk v Slovenijo, kam bi jih odpeljali?

Peljal bi jih na izolsko plažo in marino, ki bi jim bila gotovo všeč. Navdušil bi jih tudi sladoled, ki ga lahko dobiš na vsakem koncu ob morju. Peljal bi jih tudi na plažo v Portorož, ki sem jo obiskal pred kratkim. Peljal bi jih tudi v Koper, kjer je veliko shopping centrov.

13 Kakšni so vaši bodoči cilji?

Del mojih nogometnih ciljev je za mano, to je uspešno nastopanje za Evropski klub. V naslednji sezoni bi ponovno želel igrati za MNK Izola, kjer bi ostal celo sezono, pomagal klubu napredovati v 2.SNL in se naučil dodatnih nogometnih tehnik s pomočjo klubskih trenerjev. Moj cilj pa je igranje v 1. ligi, lahko je to v Sloveniji, Italiji ali kateri drugi Evropski državi.

 

Pickering CollegeKristian v dresu prejšnjega klubaKristian v izolskem dresu